Lillafüredi pillanatok!

 

A szépséges Lilla, a Meseautó és a Mi Niagaránk



 

Mivel egyesületem, a Szigethalmi TE természetjárói, augusztusban Miskolcra készülnek, gondoltam egy kis "étvágygerjesztőt szervírozok" nekik. Ez a kis iromány egy régebbi Magyar Turistában cikkembő egy részlet!

 Miután október 28-án elvarázsolt a Szalajka-völgy mesevilága, úgy döntöttem, hogy ideje a Bükk másik ikonikus, kihagyhatatlan turistaparadicsomát, Lillafüredet is felkeresnem. A csípős reggelen a Nap kínosan erőlködve pár sugarát átpréselte a felhők közti miniatűr réseken, így is optimistán és jókedvűen indultunk. Jól esik, ha nem esik! Az Eger és Miskolc közti műút a Bükkön átvezető szakasza jóllakatta a retinánkat. Még 10 óra előtt leparkoltunk közel a libegő alsó végállomásához.

 Lillafüred, ahogy az irodalom gigászai látták egykor

   A Szinva és a Garadna összefolyása, a szédítő magas sziklák hírességeink sorát ihlették meg. Mikor kiszálltunk az autóból, engem is elvarázsolt a szűk völgyet szegélyező meredek, buja növényzetű, az ősz ezer színében pompázó hegyoldalak látványa. Elkerekedett a szemem az őrt álló fehér sziklakoronákat látva. Hol vagyok én azon gigászainkhoz képest, akiket megihletett a hely varázsa.

Sziklák őrzik Lillafüredet

 

 Petőfi Sándor 1847-ben így ír erről: „...egyre szűkebb lesz a völgy, s végre egészen kősziklák közé szorul, meredek, vad kősziklák közé, s az út fölfelé tart kanyargósan a Szinva partján, mely számos zuhatagot képez, fönn pedig a hegyen tóba gyűl, melynek vize sötétzöld, minthogy tükre az őt környező bércek erdejének.”

 1933-ban Lillafüred-vagy ahogy akkor nevezték a Magyar Helikon – vendégül látta költőink, íróink színe-javát. Itt volt Kosztolányi Dezső, Móricz Mihály és József Attila is. Az utóbbi itt a hely hatása alatt állva írta meg az Óda című költeményét, melyet sokan a műfaj non plus ultrájának tartanak. Álljon itt egy részlet:

„Nézem a hegyek sörényét -

    homlokod fényét

    villantja minden levél.

    Az úton senki, senki,

    látom, hogy meglebbenti

    szoknyád a szél.

    És a törékeny lombok alatt

    látom előrebiccenni hajad,

    megrezzenni lágy emlőidet és

    - amint elfut a Szinva-patak -

    ím újra látom, hogy fakad

    a kerek, fehér köveken,

    fogaidon a tündér nevetés.”

 Fekete István erre járva kapott ihletet, hogy megírja a Lutrát. Itt írta meg Gyulai Pál azon szösszenetét, mely polihisztorunk, Hermann Ottó rosszallását váltotta ki. (Erről később részletesen).

 Az irodalom nagyjain kívül még filmeseink „elejét” is elvarázsolta ez a helyszín. Itt forgatták a Meseautó (a régebbi verzió) legszebb felvételeit. A stáb annyira beleszerelmesedett a helyszínbe, hogy meg kellett hosszabbítani a forgatást. (Ha egy Kabos Gyulát valami elvarázsolja, az már csak nekem is jó lesz!) Az 1934-es felvételek szépségének hatására megteltek a mozik és természetesen Lillafüred is érdeklődőkkel.

Egy ikonikus helyszín, egy ikonikus filmből a Meseautóból
 

 Honnan ez a furcsa név? Bethlen-Füred lehetett volna, de…

  1882-ben egy miskolci küldöttség élén Soltész Nagy Alberttel, az akkori polgármester vezetésével felkereste Bethlen András minisztert, hogy megköszönje a városnak általa adott támogatást. Azt kérték, hadd nevezzék el az akkor a Hámori-tó alsó végénél formálódó települést Bethlen-Füredre. András uram szerény ember volt, visszautasította a megtiszteltetést. Akkor ment férjhez keresztlánya, Vay Erzsébet a horvát bánhoz, Pejacsevich Tivadarhoz, azt javasolta, hogy a lányról nevezzék el inkább. Jó, de akkor miért nem Erzsébetfüred? Vagy Erzsébetet hetedhét szépsége miatt a környezete- Csokonai után szabadon- Lillának nevezte.

 Hát így lett meg akkor a név. Trianon után, mikor Wass Albert is kérte vissza a hegyeit, hirtelen felértékelődött Lillafüred is. Ez lett az új Ótátrafüred. Bethlen István gróf miniszterelnökként népszövetségi támogatással továbbfejlesztette a területet. A leírtak alapján azt hinnénk, hogy a XIX. század előtt ez egy járatlan, kihalt vidék volt. Hát nem!

 Igaz állandó lakott település nem volt, de már az őskorban több környékbeli barlang zsivajától volt hangos. A Büdöspest, a Kecske-lyuk és a legnevezetesebb Szeleta is lakott volt.  A középkorban dohogtak itt a hámorok. A mai Hámori-tó ősét a Fel-tavat már 1319-ben említi egy oklevél. 1950-ben csatolták Lillafüredet Miskolchoz.

 Mára a turisták földi paradicsomává vált. Felcsühögve Miskolcról a kisvasúton természeti szépségek garmadája vár. Gyógyulhatunk a Szent István barlangban, kéjesen cuppogva falhatjuk a pisztrángot, libegőzhetünk, elámulhatunk a cseppkőcsodákat látva, megnézhetjük a páratlan- a világon is csak három látogatható ebből a raritásból- mésztufa-barlangot.

Egyedi csodavilág az Anna-barlangban

 

 Aki járt már Lillafüreden, az úgyis visszatér, aki nem, az sürgősen pótolja a hiátust! A következőkben -a teljesség igénye nélkül- Lillafüred attrakcióiból szemezgetek.

 12 perc gondtalan lebegés

  2015-ben adták át a Jávorhegy nyergébe felkúszó libegőt. Az országban mindössze 3 van: Budapesten, Sátoraljaújhelyen és itt Miskolcon. Közel 300 méteres szintemelkedést küzd le 12 perc alatt több mint 1 kilométeres pályáján. 333 méterről 606 méterig suhan fel velünk.

 Elsők között ültünk be a libegőbe, dideregve néztük a nyiladékot. Ahogy felértünk egy minimalista büfét vettünk észre. Hoppá! Meleg ital is kapható. Mire befejeztük a szürcsölgetést, már tömegeket láttunk magunk körül. Jöttek, hogy bejárják a 7 kilométeres Oxigén túrautat vagy éppen -a merészebbek a Roller-ösvényen suhanjanak megfelelő alkalmatossággal. Szívesen csatlakoztam volna hozzájuk, de pár perces téblábolás után visszaültünk a libegőre.

Libegjünk Lillafüreden

 

 A felfelé „mikor ér véget a nyiladék” élményét felváltotta egy sokkal magával ragadóbb látvány. A lefelé menet miatt érdemes volt feljönni. A tér kitágult, a szemközti hegyoldal erdeje a haragoszöldtől a világosbarnáig a színek teljes palettáját felvonultatta. Egy hatalmas színkavalkádos mozaikban gyönyörködhettem hosszú percekig. Pestiesen szólva: Nem semmi!

 A libegőzés után a Szinva őrült rohanását követve a Palotaszálló felé vettem az irányt. Egy szép parkban egy sajátos bronzszoborra lettem figyelmes. Láttam már sokféle bronzba álmodott állatot-tán Hédervár krumplibogara volt a legfurább-, de ez a szobor méltó vetélytársa volt annak. Egy lutrát ábrázolt. Egy mészkőtufán heverésző, hosszan elnyúló, jól táplált vidrát. Hogy került ide? Egyrészt, ahogy írtam, Fekete István itt kapott ihletet, másrészt a regényéből forgatott film egyik jelenetének ez volt a helyszíne.

A Lutra ami Lillafüreden megpihent

 

 A kisvasút aluljáróján áthaladva aztán teljes pompájával kitárulkozott a következő „hűha”!

 

„…szépségre és struktúrára nézve...” -érmes

  A fenti csorba idézet a Palotaszállóról szól. Bővebben úgy hangzik Dobrossy István kacifántos mondata: „Mint egykor a fáraók parancsára, hegyeket hordtak el, alagutakat fúrtak, sziklákat fejtettek, utat vágtak a hegység sziklabércein, patakokat helyeztek át újonnan kiszakított mederbe és építettek egy olyan monumentális palotát, ami nagyságra, szépségre és struktúrára nézve a királyi vár és az országház után első helyen áll az országban.”

Disney filmek egyik helyszíne is lehetne!
 

A gigantikus és Disney filmekbe kévánkozó csoda 1926 és 1930 között épült Lux Károly tervei alapján. Ő ide egy Mátyás király korát megidéző vadászkastély „ábrázolatú” hatalmas épületet álmodott meg, melyet függőkerttel, parkkal vett körül. Tervezett még ródli -bob- és sípályát, sőt síugró sáncot is. Az építkezés vége felé közmunkások tömegének biztosított megélhetést az építkezés, ami a világválság idején nem kis dolog volt. Képzeld el kedves Olvasóm, még az akkori ellenzék sem emelt kifogást ellene!

 1930. június 5-én nyitott a szálló. Nyitása után egészen 1945-ig ez volt a „menő” hely. Aki számított a közéletben, az időnként megjelent itt. Aztán 1945 után hadikórház lett. A Vörös Hadsereg sebesültjeit kezelték benne. Az épületet ez a funkció megóvta az utókornak, de a berendezése ebek harmincadjára jutott. Aztán jó 40 évig SZOT üdülő volt. Napjainkban újra régi fényében ragyog. (Persze ezt a COVID mentes érára mondom!) Olyan jól sikerült a felújítása, hogy 2015-ben a Magyar Értéktár nemzeti értéke lett.

 Percekbe telt – amíg egykor József Attila mamája, meg-megállva- körbesétáltam a hegynyi épületet. A szálló másik oldalán aztán újabb két vizuális „bumm” várt rám! Közvetlenül a lábaim előtt „hevertek” a függőkert teraszai, kicsit távolabb a Hámori-tó nyújtózkodott el hosszan.

 18 és negyedmillió veder víz és feleslegből a csoda

  A mai Hámori-tó másfél kilométer hosszú és 9 méter mély „vízgiliszta”, melynek ősi tisztes írott múltja jó 700 évre nyúlik vissza. Ahogy már említettem 1319-ben egy pálos kolostor számára kibocsátott oklevél említi. Ez még-már mint a Fel-tó- természetes tó volt. A Szinva travertinógátja mögött felhalmozódó víz hozta létre.

 Később mikor már „ezerrel” dolgoztak a vashámorok itt, a kis tó vize kevés lett. Amikor 1913-ban Újmassán új kohó állt munkába, akkor már kellett egy sokkal komolyabb vízmennyiség. Nosza, Fazola Frigyes kezdeményezésére gát épült. Akkoriban írták azt, hogy ebben a tóban biz 18250000 veder víz van. Aki nem hiszi, merjen utána! Mikor elkészült a szálló, akkor rittyentettek cölöpökre épített strandfürdőt is. A vendéglétszám növelése érdekében nyáron még vitorlázni, télen pedig korcsolyázni is lehetett a tavon.

 A Palotaszálló építése közben rengeteg felesleges kitermelt föld, kődarab „keletkezett”. Okos őseink ebből alakították ki a többszintes függőkertet, melynek bejárása nekem is felettébb nagy örömet szerzett. Ahol József Attila állt egykor, ma pedig a szobra, onnan remek kilátás nyílik hazánk legmagasabbról aláhulló, igaz, mesterséges vízesésére.

Ahol József Attila megpihent
  A függőkertek meg így ősszel díszeiktől fosztottam is elvarázsoltak. Az elhelyezett tájékoztatótáblákat silabizálva rengeteg tudással gyarapodtam. Megtudtam például, hogy IGE nem más, mint az Írók Gazdasági Egyesülete. Az IGE szervezte azt az 1933-as találkozót, melynek az Ódát köszönhetjük.

Létük letéteményese, a Szinva

  A Szinvának, a kevesebb mint 20 kilométeres pataknak, két mirákulumot is köszönhetünk. Az egyik a 20 méteres vízesés, hazánk legnagyobbika, mely 1928 óta zajong. Ekkor készült el a Szinva új medre, mely a Palotaszálló parkjának határát jelölte ki. Ahogy közelebb értem, már hallatszott a lármája. (Ha ez a 20 méteres „csöppség” ilyen hangos, akkor milyen lehet a Niagara robaja?) Fotók tucatjait „lőttem el”, mikor a korláton-mely minket volt hivatva megóvni a túl közeli élménytől-lakatok tucatjait láttam. Arról hallottam, hogy sok helyen a szerelmesek lakatolnak lelkesen. Vajon itt is? Sajnos sem az internet, sem a helyiek erre nem adtak választ. 

A Lillafüredi-vízesés zubogása
  A vízesés úgy vonzotta a tekintetemet, mint macit a pirosló málnabokor. A bűvöletből egy ajtó nyitása ébresztett fel. Kitárult az Anna-barlang bejárata. Ideje, hogy alámerüljek a kőcsipkék világába! Olyan, mint az Anna-barlang, kevesebb mint 10 van a világon. Ezekből pedig csak 3 látogatható. A víz itt nem kivájta a barlangot, hanem a kiválló mész fokozatosan építette. Fülkéket, üregeket hozott létre. Az üregek kb. 150-200 ezer éve kezdtek kialakulni, képződésük még ma is tart.

Itt-ott már cseppkő is fejlődget az Anna-barlangban
 

1833-ban fedezték fel. Stark András bányász tárót hajtott a mészkőbe forrás után kutatva. 1847. július 8-án Petőfi is megnézte. Ekkorra az üregeket mesterséges járatokkal kötötték össze. 1927-ben nyílt meg a látogatók előtt. 570 méternyi járataiból 200 méternyit nézhettem meg kb. fél óra alatt. Aki bejut, ne számítson cseppkövekre. Van ugyan pár aprócska kezdemény, de egyik sem a Csillagvizsgáló. Csipkefüggönyként lógnak le a mennyezetről a kőbe öltözött gyökérszálak, mohafonalak. Van, ahol fenyőágat nőtt körbe a mészbevonat. Ahol ilyen nincs, vannak aprócska forrásmészgöböcskék. Ahol a mészkő hatalmas fákat font körbe, ott azok elkorhadása után üregek keletkeztek.

 Nekünk a vezetőnk még denevéreket is mutatott. Állítólag patkósorrúak, nos én az orrukig nem láttam és elhittem, hogy az árnyékpaca egy denevér. A barlangban vaku nélkül lehetett fotózni. Sajnos így a képek többségén csak a sejtelmes félhomály látszik. Tán a termek neve sejtetni engedi mindazt a csodát, ami ránk vár a barlangban. Ilyen nevekkel találkoztam: Északi fény, Jézus szíve és a Paradicsom.  Az utóbbiban látható Éva almafája. Vagy a névadó volt túl kreatív, vagy a fantáziám szegényes…

A barlangból kiérve már a kettes felé igyekezett a nagymutató az órámon. Hogy világosban átkeljünk motorizált batárunkkal a Bükk masszívján, indulnunk kellett. Búcsúzóul, hogy Lillafüred szép emlékké ne meredjen, megosztom Veletek a kedvenc sztorimat, ami ide köthető.

 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A "Sündörgök" sikere