A "Sündörgök" sikere

Országos siker a Szent Istvánban

avagy, ezüstben feredőző tanítványaink

Az ezüstquartett
 

 Vannak olyan országos versenyek, ahol szellemiségünkből fakadva szívesebben indulunk. Fontosak a számok, a helyesírási szabályok, de a legalább annyira fontos a nemzeti értékek bemutatása, a hazaszeretet, a hagyományok tisztelete.

 Megismertetni diákjainkkal népünk örök értékeit, varázslatos tájainkat, évezredes múltunkat, gasztronómiai ízbombáinkat, csodákkal átszőtt mondáinkat, gazdag növény- és állatvilágunkat, népszokásainkat. Megtanítani diákjainkat arra, mi az, ami minket magyarokat összeköt és büszkévé tesz. Megtanítani őket a természet szeretetére, a természetjárás során fontos ismeretekre.

 Egyik ilyen vetélkedő az „Indulj el egy úton!” címet viseli. A Seregélyes Baptista Általános Iskola Rockenbauer Pál szellemiségében összmagyar vetélkedőt hirdet. Idén az Őrség, a Göcsej és a Zalai-dombság sok szépséget, értéket, titkot rejtő tájait kalandoztuk be virtuálisan., furmányos feladatok segítségével.

Ezüstté nemesedett álmaink

  Idén iskolánk négy tanulója végrehajtotta a CSODÁT: Czudor Olivér, Lajtai Balázs, Reketes Zsolt, Zollner Máté második helyezést értek el egy hatalmas és határokon átnyúló tusán. Csapatunk a Szigethalmi TE felé tisztelegve a Sündörgők nevet viselte.

A "Sündörgök" a jövő turistái

 

 Közel 150 csapat versengett 3 kategóriában. A mi korcsoportunkban 45 csapat indult, köztük szlovák és erdélyi iskolák is. A mezőny nagyon erős volt. Voltak katolikus, baptista és református egyházi iskolák. Ott volt köztük a Pécsi Tudományegyetem gyakorlóiskolája vagy éppen a Városligeti Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola (velük osztoztunk az ezüstérmen). Tanítványaink büszkévé tettek bennünket. Ebben az kőkemény mezőnyben csak 3 ponttal maradtunk le az első helyről.

 A verseny során magasfokú térképészeti ismertekre. a történelem, a biológia nagyon alapos ismeretére és üdítő alámerülésre is szükség volt a néprajztudományban. A verseny végezetére gyerekeink polihisztorokká váltak: magas szinten tájékozódtak a turistatérképen, felismerték az erdő éji neszeit, hegymászó alapismeretekre tettek szert. Olyan szavakkal találkoztak, mint a himba, a traverzálás, a serpa vagy éppen a fődi picinyek.

 A 3 bemelegítő forduló után beverekedtük magunkat a döntőbe, mely ZOOM-on zajlott. Három órás izzasztó verseny volt. A Szent István 4 „lovagja” itt, ahol nem volt idő lexikonokban kutakodni, az interneten böngészni remekül helyt állt. A tizedik helyről egészen a második helyig rukkoltak elő. 

 (Mivel a motivációnak fontos szerepe van az ifjúság mindennapjaiban, ezért ezen "kisded" blog mellett ezek a FIÚK méltónak találtatnak hogy a helyi média is megemlékezzen róluk!)

 Ezúton köszönöm meg kollégáimnak, hogy segítettek a felkészítésben, a szülőknek, hogy támogatták versenyzőinket. A legnagyobb köszönet a 4 bajnoknak jár, akik vasakarattal, kőkemény munkával érték el ezt a csodálatos sikert. Jövőre újra megkíséreljük a csodát, új tanulókkal vágunk neki a új tájak feltérképezésnek.

 Végezetül álljon itt újra az a 4 név, akikre büszke vagyok (vagyunk) és akiknek hasonló sikereket kívánok további életükben: Czudor Olivér, Lajtai Balázs, Reketes Zsolt és Zollner Máté.

Nád Béla, a „Sündörgök trénere”

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lillafüredi pillanatok!