Büszkén és boldogan…

Nagy büszkeséggel, óriási örömmel töltött el, hogy négy tanulónk bejutott egy országos verseny döntőjébe, ahol megszerezték az értékes 6. helyet (ez még az olimpián is pontszerző helynek számít).

Büszke vagyok Rájuk!

 A száraz objektív tények

  A Seregélyesi Baptista Általános Iskola idén országos versenyt hirdetett „Indulj el egy úton” címmel. Ez egy komplex verseny volt, mely a Rockenbauer Pál dél-Dunántúli Kék Túra útvonalának Írottkőtől Őriszentpéterig tartó szakaszát járatta velünk végig.

Templomszer (Őriszentpéter) - Árpád-kori gyöngyszeme

 Összesen közel 150 csapat indult, köztük határon túli magyar iskolák „válogatottjai” is, ebből 44 a 7-8.osztályos évfolyamból. Bátran mondhatom méltóak voltak névadónkhoz! Diákjaim először a 14 csapatos döntőbe jutottak be, ahol aztán 141 pontot szerezve a 6. helyen végeztek. Mindössze 4 ponttal maradtak le a bronzéremről. A csapat tagjai: Csanády Tamara Kitti, Csizmadia Bence Géza, Sőregi Tamás Róbert és Zollner Dávid voltak.

 Egy önző tanár gondolatai 

 Bevallom a tanári pályára 37 éve részben az önzőség vitt. Szerettem volna viszont látni tanítványaimban azt az értékrendet, amelyet büszkén képviselek, melynek két sarokköve a természet és hazaszeretet. Mikor olvastam erről a versenyről, egyből megfogott a témája. Csodálatos tájainkat, népünk kulturális értékeit ismerhették meg általa tanítványaim. Olyan értékek kerültek napvilágra, melyek büszkévé és elkötelezetté tehetik tanulóimat nemzeti kincsünk és értékeink iránt.

Szalafő(Pityerszer)-emeletes kástu

 Horatius mondta egykoron: „Ércnél maradandóbb értéket alkottam.” Hát így éreztem én is magam a verseny folyamán. A verseny egyik feladata az ősi magyar almafajtákról szólt. A feladatot egy idézet vezette fel, Bereczki Máté „gyümölcsész” évszázados gondolata: „Igyekezzünk paradicsommá változtatni ezt az édes magyar hazát vagy ennek legalább ama kis darabját, amelyeket a gondviselés kezeinkre bízott.”

 Értékek és érzések

 A több hónapig tartó versenysorozat idején tanítványaim a képzelet szárnyán bejárhatták Szent Márton szülőhelyét, Szombathelyt, felkereshették az egyik legszebb templomunkat Jákon, rácsodálkozhattak Pityerszer skanzenjére, de olyan varázslatos falvakat is megismerhettek, mint Katafa, Nagymizdó vagy Halogy.

Ják masszív temploma

 Nemcsak a múltról volt szó, hanem a jeles természetvédelemről, kulturális életről is. Végül a döntőben, mely sajnos online rendeztek az idén hatalmas hajrával a 14. helyről a 6.-ra küzdötték fel magukat! 

Originális és szórakoztató

 A feladatok rendkívül egyediek voltak, megoldásuk közben -a nehézségük ellenére- jól szórakoztunk. Írtunk panaszlevelet a császárhoz, összeállítottuk a madárkalács receptjét, megszületett a legendánk a híres kék almáról. Megtudtuk, hogy mit jelent a bosztohó, a döher, vagy éppen a gebula. (Hogy mit jelentenek? Tessék csak utánanézni!) Azt is megtudtuk, hogy a győztes szentgotthárdi csata után a Rába veres lett a vértől és holttesteken át lehetett sétálni a túlsó partra (ez volt a horrorszekció).

Szentgotthárd  templomának  egyik freskója-A Szentgotthárdi csata

 Még egyszer: büszke vagyok tanítványaimra, akik óriási sikert értek el. Bízom benne, hogy ez a büszkeség nemcsak az enyém, hanem iskolánk közösségéé is. Ők már megkapták a jutalmukat, többek lettek, de mint az ifjú facsemetéknek is állandó odafigyelésre, gondoskodásra van szükségük! Álljon itt még egyszer ennek a 4 tanulónak a neve: Csanády Tamara Kitti, Csizmadia Bence Géza, Sőregi Tamás Róbert és Zollner Dávid. 

A siker kivívói!

 

                                                                                                                                            Nád Béla

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A "Sündörgök" sikere

Lillafüredi pillanatok!