Erdély-4


Szolcsva- A távoli szikla tövében bújik el a patak

                 
                 Szívmelengető napok a „Tündérkertben” IV.
                           
                         A mártírok városától a kudarcok búvópatakjáig.

A nehéz múltú város, ahol két fűzfa áll őrt
 Másnap augusztus 2-án 4 fős kompániánk a szép váras, Nagyenyed felé indult. Nagyenyed felé az utunk a Kőközi-szoroson vezetett át. Ez volt ám a fincsi előétel. Zord sziklafalak között kanyargott az út célunk felé.
Nagyenyed felé félúton
 Nagyenyed (Auid vagy éppen Strassburg) a Maros völgyének álmosan szép ősi városa.
 Miután 1241-42-ben a tatárok megtépázták hazánkat IV. Béla németeket (szászokat) hívott az országba. A lelkes és szorgos jövevények virágzó városokat hoztak létre.
Nagyenyed ősi vára
 Egy volt köztük Nagyenyed. Pont a gazdagsága okán sokan és sokszor szerették volna kifosztani. Páraknak sikerült. Ezért vértől „tocsogó” a város története. A XVI. századi csetepaték csak apró villongások voltak a későbbiekhez képest. Míg Európa „kulturáltabb” nyugati felében hektószám folyt a vér Isten nevében, az itteni német evangélikusok és magyar reformátusok békében hallgatták az igét és horribile dictu ehhez elég volt nekik egy templom. 
Nagyenyed- Csodás, de idő rágta gótika

Aztán vége szakadt a békének. 1600-ban Vitéz Mihály, rá egy évre Basta császári generális csapatai nyomorgatták, aprították a város polgárait. A pótlást hajdú vitézek adták. Aztán jött II. Rákóczi György felelőtlen kalandja, majd a tatár siserahad.1704-ből eredeztethető Jókai örökzöld novellájának, A nagyenyedi két fűzfának a története. Tiege generális zsoldosai 30 kurucok közé állt diák közül 28-at megöltek, a maradék kettő lett a fűzfa legendájának alapja. Az eddigi borzalmak semmiségek ahhoz a vérfürdőhöz képest, ami még a városra várt.

Gyalázat, gyalázat, gyalázat!
 1849. január elsején kivonult a császári katonaság a városból. Bemtől hiába kérték a helyiek, hogy küldjön katonákat a városba. Az egyébként bölcs tábornok ezt nem tette meg. Ezt megtudván 8-9000 kaszás, dorongos, vasvillás móc január 8-án lerohanta a várost. A „hősök” a fegyvertelen lakosokat ütötték, vágták, ölték, ahol érték. Álljon itt Szilágyi Farkas leírása a …földi pokolról: „Egy tribun vezényszavára minden oldalról lövöldözni kezdettek a foglyokra. A lövöldözés mellett lándzsákkal, dorongokkal, vasvillákkal, fejszékkel, nyársakkal a kezökben rohanják meg őket, a 800 embert. És kezdetét veszi egy olyan irtózatos mészárlás, melyikhez hasonló aligha történt meg a földön…szerencsétlen áldozataikat vadállati kéjjel ölik, vágják darabokra. Kegyelmet nem adnak senkinek. A csecsszopó gyerekeket sem kímélik. Még szerencsésnek vala mondható, kit golyó talált, vagy kinek lándzsa fúródott szívébe és meghalt, mert százan és százan valának, kik összemarcangolt testtel, összetört tagokkal órák hosszáig vívódtak a halállal.” A rémálom január 8-tól 17-ig tartott. A közel 1000 meggyilkolt mellett rengetegen fagytak halálra menekülés közben.
 A horda vezérének, a „hősnek” 1993-ban Nagyenyeden ma szobra van. Dicsőség a hősöknek?  A halott ártatlan magyaroknak egy tömegsír jutott a vár lábánál a mészégető gödrökben. Dicsőség a hősöknek!

Egy könnyű séta a nehéz múltú falak között
 Nagyenyed központját uralja a vár. Amikor ott jártam, a falak egy része állványok mögé bújt.
Szépül Nagyenyed vára
 A munkások száma és tempója alapján még jó pár évig elmolyolnak itt. A már felújított falszakaszokból helyre tornyok emelkednek ki. Mikor közelebb sétáltam tisztán olvasható volt az egyiken, hogy ezt a bástyát a történelem errefelé oly sűrű viharaiban a Csizmadiák harcias céhe védte.
Nagyenyed- Ez a bástya a csizmadiáké volt

 A várral szemben egy ifjonc ortodox templom terjeszkedett.
Zsúfolt ékű ortodoxia
 Harsány festésű, dúsan aranyozott. Bementem. Rám zuhant a félhomály, erős nehéz illat töltötte be a teret. Az egymásba fonódó freskók és a grandiózus ikonosztáz szentek hosszú sorát vonultatta fel. Hamarosan otthagytam a gőgös Bizáncot és beléptem a vár belső udvarára. Olyan helyen, amit a munkások használtak, de mivel nem szólt rám senki, bátran tettem. Néztem a viseletes nehéz sorsú falakat. Megtépázva is fenségesek voltak.
 Hosszan gyönyörködtem a gótikus vártemplomban.
Nagyenyedi gótikus templomkapu
 Sajnos zárva volt az ajtó és semmiféle információt nem kaptam, hogy hogyan lehetne bejutni. A vár belső 3500 négyzetméterén régen még Bethlen korában fejedelmi kastély állt. A várból kisétálva még beugrottam a közeli katolikus templomba, vetettem egy pillantást a nagy hírű kollégiumra, ahol egykor oly sok nagyunk tanult-többek között Körösi Csoma Sándor-amelyet 2003-ban Magyar Örökség-díjjal tüntettek ki. Beszálltam az autóba, még egy búcsúpillantást vetettem a 8 tornyos kolosszusra, melynek falában egy piciny emléktáblán ez áll: MDCCCXLIX január 8. Memento mori!

Ősi kolostor és matuzsálem lakója
 A következő megállóm a remetei ortodox kolostor volt. Gyönyörű környezetben eget ostromló kőfalak tövében áll immár közel 650 éve ez a csodálatos műemléktemplom.  Minden „porcikáját” átjárja a múlt.
Kolostor a sziklák alatt!
Picinyke 12 méter hosszú, nincs 6 méter széles. A tornya alig 18 méter magas, mégis több értéket hordoz, mint a városok roskadó díszű friss ortodox kolosszusai.
 Freskói Mátyás királyunk idején készültek. Sőt az egyik falfestményen az 1377-es szám van felpingálva.
Üdv a pokolban! Egy freskó a kolostorból!
Mára a piciny ékszerdoboz mellé egy új csili-vili épült. A két templomot gazdasági épületek és a kolostor lakóinak szállása fogja körül. A Horia és Kloska idején az itteni papok részt vettek a felkelésben, ezért bezárták a kolostort. Másodszor 1959-ben űzték el lakóit. Mára újra belakták. Van itt szőnyegszövés, kötöde, pékség, iskola. Egy érdekes múzeum telezsúfolva a római korból, a középkorból származó raritásokkal.
 Az udvaron sétálgatva egy igazi matuzsálemmel találkoztam. Felső teste derékszöget zárt be a lábával. Ilyen tartás még egy gumitestű artistának is kihívást jelentene. Olyan üdvözült arccal csoszogott végig az udvaron, hogy esküszöm megirigyeltem.
Egy sokat megélt szerzetes a remetei kolostorból
 Utólag még egy érdekességet olvastam a templomról: 1988-ban 2 méterrel megemelték az egész templomot tornyostul, padlóstul. Erre azért volt szükség, mert a közeli patak gyakran be-belátogatott a templomba. Az autóba „pattantunk” sietősen, várt minket a nap fénypontja, a Remetei sziklaszoros.
Zúgva, bőgve, rohanva, én meg, mint sir Robin …
 Mikor készülődtem az 1 hetes útra, beleszerelmesedtem egy képbe. Derékig vízben gázolva a vad patakban, melyet mészkőfalak szorítottak össze, gázoltak üdvözült arcú turisták. Ez az, amit át akarok élni.
 Felsétáltunk (alig 2 kilométer enyhén emelkedős út) a patak mentén addig, ahol a gyalogútnak vége szakadt. Az előző napokban tekintélyes mennyiségű csapadék esett, sistergett a patak, tajtékzott kegyetlen. Társaim, Gabi és Kati alámerültek a patak hűs vizébe térdig.
Társaim hezitálnak, bemenjenek vagy...
 Ott álltak savankás arccal, küzdöttek a talpon maradásért. Nehezen ment. Várt a Pokol kapuja, a zord sziklák fergeteges látványa. Ekkor győzött a bennem lappangó szibarita. A víz hideg, a kövek élesek. Én, mint sir Robin a Gyalog-galoppban bátran és sietve elszaladtam a kihívás elől. Azóta is bánom ezt a döntésemet, de hát késő bánat...

Miért éppen a Torockói-hegység?
 2018. augusztus 4-én úgy döntöttünk, hogy meglátogatjuk a Torockói-hegység egyik legemblematikusabb helyét a Szolcsvai búvópatakot. Okulva a Remetei-sziklaszorosnál elszenvedett súlyos kudarcokból megerősítettük lelkünket, alaposan feltöltődtünk a Muskátli terülj-terülj asztalkájának bőséges kínálatából, aztán hajrá…
 Mikor készültünk az útra sok érdekes és reménykeltő információt gyűjtöttem be a hegységről. Erdély oly sok szépséges tája közül miért pont ide érdemes ellátogatni? A hegység az exokarsztjelenségek igazi kincsestára. Míg a Bihar-hegység csodáinak jó része a föld mélyében rejtezik, addig a Torockói-hegység kitárulkozik. 

A Torockói-hegység fenséges látványa
Látványos sziklaszorosai, sötét szurdokjai és ezer titkot rejtő szurdokvölgyei sűrűn hálózzák be a felszínt. A messze földön híres Tordai-hasadék mellett ott a szemet gyönyörködtető Remetei-sziklaszoros, a Havasgáldi- szoros vagy éppen a Kőközi-sziklaszoros, melynek masszív sziklatömegei szinte ráomlottak autónkra, mikor Torockóról Nagyenyedre igyekeztünk. A Kőközt Cholnoky Jenő tette szerte a világon ismertté. Itt ismerte fel a zseniális mester, hogy hogyan keletkeznek az epigenetikus (átöröklött) völgyek vagy ahogy errefelé nevezik őket-kőközök. A Remetei- és Havasgáldi- szoros úgy keletkezett, hogy egy egykor szépreményű barlang mennyezete egyszer csak beomlott és egy hosszú, félhomályos, szűk, szinte mászhatatlan falú völgy keletkezett, melynek az alját zubogó, fortyogó zabolátlan sebes folyású patakok lakták be.
 A terület vizei előbb-utóbb a Marost gazdagítják. Két legismertebb folyója az Aranyos és az Ompoly. Igazi raritás az, hogy itt a vízválasztó a kettő között a Torockói-medencében van, vagyis völgyi vízválasztó. Míg a Havas északnak veszi az irányt az Aranyos felé, addig a Szilas délnek a Kőközi-szoroson át egyből a Maros felé igyekszik. Mikor az ember végig autózik az Aranyos völgyén, elámul a sziklás gerincek látványán, melyek szinte lebegnek a fejünk felett valahol a sztratoszféra felső rétegében. (Pedig a Torockói-hegység nem a hegygigászok hona!) Mikor az Aranyos völgyében elkészült az első út, ezt írták róla: „Ez az út pedig nem készült, hanem beerőszakoltatott a szorosba, hol az Aranyos medre által elfoglalt szűk völgyületben csaknem mindenütt a sziklák oldalába kellett roppant munkával helyet vágni az útnak, vagy azt nagyszerű falrakat által biztosítani a gyakran áradó folyó hullámcsapásai ellen, másutt a völgybe kiugró sziklafokokat kellett átmetszeni.” Most mondd meg kedves olvasó! Ezek után kell indokolni, hogy miért éppen a Torockói-hegység? (Naná, hogy nem Alaszka!)

Álomkép, melynek csodás szépsége csak fokozza a „honszeretetet”
 Tovább olvasva az egykori feljegyzést, ezt a mondatot találja az olvasó: „Egy ilyen átmetszés adott lételt a Leánykőnek, hol az út egy leszerelt sziklagerincz és egy díszgúla idomú csompó (sziklaszál) közt vonul el”. (Mármint az Aranyos!) Erről a káprázatos helyről egy ősrégi rege is szól. Ekképpen: A rómaiak korában állt itt egy erőd. Részben, hogy őrizze a környék kitermelt aranyát, részben, hogy a dákokat alkalomadtán megregulázza. Ennek az őrségnek a parancsnoka volt Mantius Caro. Neki két lánya volt: Lívia, a dolgos „házitündér” és Valéria, a harcias „amazon”. Mikor a dákok fellázadtak és a várat ostromolni kezdték több sem kellett a harcias lánynak. Neki akart rontani az ellennek. Rávette atyját, hogy rohanjanak ki az erősségből. Ráfáztak. Caro uram fogságba esett. A dákok persze vele zsarolták a védőket, hogy 3 nap után kivégzik a foglyot, ha nem adják meg magukat. Valéria a szörnyű szakadékba aláereszkedett, hogy segítséget hozzon atyja kiszabadítására. Lezuhant, bele az Aranyosba, de túlélte. Hozta a segítséget. Kiszabadította az atyját. Lett is nagy hírneve a derék amazonnak. Harcias híréért sokan csodálták, de elvenni senki sem akarta! Hogyne, majd otthon is főnököt akar játszani. Így a szelíd Lívia elkelt, a derék hős Valéria mint „feledett aggleány halt el”. Ez utóbbi mondattöredéket szó szerint idéztem a nagy geográfustól és lokálpatriótától, Orbán Balázstól. (Érdemes forgatni az ő életművét!)

Több mint 80 ezer denevér menedéke
 A Szolcsvai-búvópatak egy igazi kuriózum. Aki bejut -persze ahhoz kellő szakértelem és bátorság szükségeltetik-, az előtt egy veszélyes csodavilág tárul fel. A barlangot 1839-ben említi először Ignatz Lenk von Traunfeld. Feltárója Dr. Balogh Ernő volt. 1979 és 84 között a balázsfalvi barlangászok a bejáratához vasúti sínekből összeállított hídrendszert építettek. Hol van már az évtizedes hídrendszer? Darabokban szerteszét. A zabolátlan patak gyakori áradásai szétzilálták. Itt-ott a Malom-patakban egyes darabjai még fellelhetők. Én egyet láttam kb. 3 kilométerre az eredeti helyétől.
 A barlang fő járatának hossza több mint 1200 méter.
Szolcsva- De nagy szájú ez a barlang
 A bejárattól alig 200 méterre van a csodaterem, melynek 60 méteres átmérője Romániában egyedülálló. A termet cseppkőképződmények is dekorálják. Ebben a barlangban telente 84 ezer denevér próbálja meg a túlélést. (Hogy ezt ki számolta össze?!) Ahogy a világhálón kutakodtam 2 hírre leltem, ami azt bizonyítja, hogy ez nem amatőröknek való „vidék”. (Hopp, már megint csentem!) 2016-ban egy csapat francia és román barlangász rekedt benn egy hirtelen lezúduló ár miatt. 2018-ban pedig egy 30 éves magyar barlangásznő lett halálos baleset áldozata. Mitől ilyen szeszélyes veszélyes a barlang? Ahol a 3 patakágat elnyeli a mély, a hordalék eldugaszolhatja a szifont. A hirtelen lezúduló víztömeg 17-20 méteres magasságig felgyűlve a súlyánál fogva átszakítja a dugót. Jaj, annak, akit ez az ár a barlangban talál. A Malom-patakban ilyenkor, mint gyorsvonat zúdul le a víztömeg, mely zúgva-bőgve…

Szomorú próbálkozások egy szépséges vidéken
 4-én tehát nekiveselkedtünk- a búvópatak ki- és bejáratát akartuk felkeresni. A térkép alapján hamar elértük a Szolcsva határában lévő ortodox kolostort. Igaz a parkoló helyett a kolostor kertjében álltunk meg, de sebaj… Az úton a kolostorig végig egy patak szaladt velünk szemben. Az út kicsit göcsörtös volt, de járható. A parkolótól a kék kereszt jelzésen indultunk lefelé. a Molnár patak (Valea Moribor) felé. A patak zabolátlanul szélesen -jó 5 méter széles volt- sietett lefelé. A túldalon egy atyafi a közeli turistaház építkezéséhez lapátolta ki a sódert. (Csak tiszta forrásból!) A patakon egy fapallós híd vezetett át, a szakadt lécek kornyasztó hangulatát a stabilnak létszó acélsodronyok enyhítették.
Szolcsva- Rozoga híd a patakon
 A híd olyan csálé volt, hogy a pisai ferdetorony elbujdokolna szégyenében, ha meglátná. Társaim átinogtak a hídon. Én, a „merész” úgy gondoltam átgázolok, hiszen meleg van, a víz meg max. 5-10 centi mély. Gyanút foghattam volna, mert a sódert termelő atyafi lerakta a lapátját és hüledezve nézett felém. Csak két dologban tévedtem: 1. a víz nem termálvíz volt 2. a mélysége a közepén csaknem 1 méterre növekedett. Így ágyékig merülve a jéghideg vízbe jelentősen lelassultam.
Szolcsva most már kibújt patakja
 A túlparton egy csalánmezőn átvergődve komoly sziklagörgeteg és a jeges víz várt rám újra! Kész! A barlang szájától alig 20 méterre visszafordultam. Újabb jeges fürdő után visszanéztem a hatalmas barlangszájra. Esküszöm teli szájjal nevetett…mit nevetett, röhögött rajtam. Száraz csak testem felső fele maradt, de így váltóruha nélkül is úgy döntöttem- egy tüdőm és gyulladásom, de megkeresem a búvópatak bejáratát.

A szuttyogás, a dagonya, a szögesdrót és a panoráma
 Az autóval visszamentünk Szolcsváig, ahol a híd átvezet az Aranyoson. Nem keltünk át rajta, előtte balra indul egy aszfaltút fel a Bedellői-fennsíkra. A kezdetben csuhajos aszfaltos útnak hirtelen végeszakad.
A Torockói-hegység egyik sztrádája
 A bal oldalon olyan szakadék kiséri a morzsalékos utat, hogy elfehéredtem. Nemcsak a kezem, amivel kapaszkodtam, de a társaim szerint a fejem is. Laci barátom, a sofőr váltig állította, hogy semmi gond! Hiszi a piszi! Egyszer csak egy kisebb csúcsnál, ahol a kék kereszt és a sáv jelzés találkozott, megálltunk. Alattunk többszáz méterre ott volt az imént felkeresett kolostor. Hogy ez milyen pici?!   
Odalenn a mélyben egy ortodox kolostor  makettje sejlik fel

 Körbe a Torockói-hegység számtalan csodája. A csodák egyike egy szürke kőmonstrum. Ennek a sziklának a tövénél található a patakok befolyása. Itt nem egy, hanem 3 patak tűnik el egy 3 méter széles szifonban. Míg a Szárazvölgy és a Ponor úgy tessék-lássék betoccsan, addig a Poieni 30 méterről vakmerően belezuhan a víznyelőbe. Szuttyogva, csúszkálva és a tehenek által telepített aknákat kerülgetve ereszkedtem lefelé az „ígéret földje” irányába. Közben olyan móc „luxuslakokat” láttam, hogy a szemem ketté állt tőle.
Jellegzetes móc épület
 A lelkes vándorlásomnak egy szögesdrótkerítés vetett véget. No, mint a Brian életében az atyafinak, itt lett elegem az egészből. Felvonszoltam vissza az autóig, utamat a ruhámból még mindig szivárgó víz dagadt cseppjei szegélyezték. Egy órával később a Muskátliban már a forró levessel kúráltam magam és készültem Torda felfedezésére.
Legközelebb egy föld alatti csodavilágról és Szent László csodatételeiről írok majd.
                                                                                                 Nád Béla a Szigethalmi TE tiszteletbeli elnöke

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A "Sündörgök" sikere

Lillafüredi pillanatok!