2023 karácsonyára-Máriapócs a hit erős bástyája

                                          


 

 Most hogy közeleg a karácsony barátaimra, sporttársaimra ( közöttük a szigethalmi avartiprókra), és tanítványaimra gondolva felötlött bennem egy katartikus élmény, a Máriapócsi kegytemplom meglátogatása. Nem vagyok templomjáró ember, de tisztelem azokat akikben van hit. Így kívánok mindenkinek szép KARÁCSONYT, BÉKESSÉGET és erős HITET!

 

 Könnyező Mária-kép, hívők százezrei

 Mikor szeptember végén a Nyírség déli részének feltérképezésére indultam biztosan tudtam, ha nem is esik bele az Alföldi Kék útvonalába, Máriapócson megállok. Itt található hazánk egyik leglátogatottabb zarándokhelye.

Itt lakozik a csoda
 

 Se szeri, se száma a népénekeknek, melyek a pócsi Máriához fohászkodnak. Ez a kedvencem:„ Téged jöttünk köszönteni,
   Méltóztassál meghallgatni.
   Ó pócsi templom csillaga,
   Üdvözlégy szép Szűz Mária.”

Kupola ami nincs is
 

   Itt, Mária országában rengeteg Mária búcsújáróhely található. Ezekből emelkedik ki Máriapócs. Háromszor is könnyezett itt a mi patrónánk. 1696-ban, 1715-ben és 1905-ben. A három könnyezést ráadásul nem is egy szentkép „produkálta”. Az első könnyezés után I. Lipót császár Bécsbe vitette az eredeti képet. A helyiek 150 császári katona cseppet sem szelíd „rábeszélésére” engedték csak elvitetni. Olyan nagy volt a felzúdulás, hogy mikor II. Rákóczi Ferenc 1703-ban 100 pontban számlálta elő a Habsburgok jogtalanságait, ott volt köztük ez is.   Alig ért Bécsbe 1697-ben a kép, jött az örömhír: Savoyai Jenő herceg Zentánál nagyon elverte a török sereget (Azóta is nagy becsben van tartva Bécsben a kép).
 Úgy látszik a Szűzanyának nem tetszett a kényszerköltöztetés, mert azóta egy csepp könnyet sem ejtett. Bezzeg a másolata, ami Máriapócs templomát díszíti kétszer is hullatta könnyeit. Volt olyan év (1946), hogy negyedmillió zarándok járt itt egy napon.

A HIT sokaknak segített!

  Miért is ez a nagy népszerűség? Egy kiadványban ezt olvastam: „Összetartozásunk jelképe és forrása ez a hely. Istenszülő kedves hajléka, ahová mindannyiunkat összegyűjt- ruszinokat, románokat, szlovákokat, magyarokat, cigányokat, görög és római katolikusokat.” Ezek után biztos érthető, hogy miért akartam Máriapócsot mindenképpen felkeresni.

 Az oltár a Könnyező Máriával

           A görög katolikusok szeme-fénye, Máriapócs temploma

 Mikor kihajtogattam magam a jó 3 órás autózás után a kocsiból Máriapócs főterén vakító napsütés fogadott, a megkésett vénasszonyok nyara. A főteret szépen karbantartott épületek galériája fonta körbe: az aprócska fehér római katolikus templom, a városháza. A szép park túloldalán a hatalmas 120 személynek is szállást adó zarándokház. A téren még szorították lombjukat a fák.

Máriapócs csodás temploma

  A teret azonban a sárga napfényben fürdő kéttornyú barokk gyöngyszem uralta. A falak sárgáját vékony fehér csíkok foglalták keretbe. Egy szerény oszlop hirdette ez a görögkeleti templom történelmi emlékhelyünk. Hazánk történelmére hatást tevő, a nemzet egységét szimbolizáló helyünk.
 A templomba belépve rám zuhant a színek kavalkádja. Az ikonosztáz hatalmas égbenyúló „fala” színek ezreit ontotta.

A színpompás és míves ikonosztáz

 A színes üvegablakokon átszivárgó fény csak tovább fokozta a színorgiát.

Szemkápráztató és felemelő

 Maga a szentkép ma már a templom egyik oldalhajójának mellékkápolnájában van. Régen olyan nagy volt a tumultus körülötte, hogy az ikonosztáz közepén lévő képhez rengeteg hívő nem fért oda. Új helyén könnyebben megközelíthető.
 Sokat időztem a templomban. Elragadott a látvány, beleszédültem a gazdag díszítés ragyogásába. Kifelé vettem észre a templom bronzkapuját. II. János Pál 1991-es látogatásának emlékét.

II. János Pál előtti tisztelgés

 Mikor körbesétáltam a templomot észrevettem, hogy összesen 5 tornya van. A 2 égbeszökő mellett 3 kisebb fióka is nyújtogatja a nyakát az ég felé. Láttam 18 harangot egy kupacban, láttam a hatalmas szabadtéri színpadot. 

Harangok garmadája!

 A templom közelében egy aprócska, újonnan épített templom áll. Az Emberi Méltóság Temploma. Észre sem vettem, de jó két órát bolyongtam a templomban és környékén. Ideje búcsúzni ettől a magával ragadó helytől. A búcsúzást megkönnyítendő álljon itt két tanúságos történet Pócs csodái közül!

                         Eldobott mankók, lehullott bilincs és igazságtevő méhek

 Se szeri, se száma a feleslegessé vált munkáknak és botoknak, amit itt őriznek. Ezek között ott díszlik egy bilincs is. Történt 1850 körül, hogy egy gyulaji embert gyilkossággal vádoltak. Halálra is ítélték. Az atyafi utolsó kívánságán elkerekedett a bíró szeme. Pócsra akart menni imádkozni. Alig lépett be a templomba, mikor nagy csörgés közepette lehullott a bilincse. Így hozta a kép a világ tudomására, hogy ártatlan embert ítéltek el. 
Egy a sok közül

 Ekkortájt esett a másik eset is. Bizonyos Bangó András, kállai méhész járni sem tudott már. Elvitette magát Pócsra. Elhatározta, ha meggyógyul egy méhcsaládot ad a templomnak. Naná, hogy meggyógyult. Hazafelé átgondolta a dolgot: Minek a templomnak egy méhcsalád? Mire hazaért egy méhcsalád önállósította magát, elrepült Pócsra és beköltözött a templom falának egyik repedésébe. Kedves Olvasó! Ha Máriapócson jársz, gondold át mit ígérsz! Az adott szó kötelez!

Győrfi Sándor: Forrás

 Ezzel a képpel kívánom hogy a 2024 egészségben és békességben teljen el Mindenkinek!

 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A "Sündörgök" sikere

Lillafüredi pillanatok!