Negyed évszázad a pátriáért és saját örömünkre

                Negyed évszázad a pátriáért és saját örömünkre 

A MI tortánk
 

 2022 június 11.-én az Ifjúsági Élménytábor területén (Mint később megtudtam „ingyé” lehettünk ott! Nagy szó ez mostanság!) óriási élményben részeltetett a sors! Összegyűltek az „avartiprók”, hogy felejthetetlenné tegyék a 25 éve fennállásuk jubileumát! („Spoilerezek”- ez most úgyis „trendy”-SIKERÜLT!

Gyülekezik a nagy csapat(25)

 Mikor előtte kérdezték el tudok é menni, nem is értettem a kérdést. Egyrészt tiszteletbeli elnöknek kutya kötelességem ott lenni KÖZTÜK. Másrészt büszke „apaként” ott KELL lennem. Jó látni a régi pedagógus harcostársak Ili, Julika, Gabi …. arcát! Az elkötelezett családok, Fischerék, Egyedék, Sziklaváriék sorát! Régi kedves ismerősök tömege fogadott mikor odaérkeztem. Jó levegőn elit társaságban nosztalgiázni, nassolni.

Készül az ünnepi menű(25)

 Kell ennél több. Mikor pár éve „nyugdíjaztam” magam nem tudtam mi lesz a „csemetémmel”, a Szigethalmi TE-val. Azóta már bizton tudom, jó kezekben van a „CÉG”. Bata Ili, Sziklavári Marika, Krizsa Pisti biztos kézzel irányítják, mint Verstappen a versenyautóját.

 1997-ben vette nyilvántartásba a bíróság a Szigethalmi Teljesítménytúrázók Egyesületét. Ugyan 1992 óta működött, de csak „földalatti” egyesületként. 1992 óta a Szent István Általános Iskolában 14-en hoztuk létre. Akkor még nem sejtettem… Akárcsak Pelikán elvtárs a Tanúban. Mit nem sejtettem kérem? -folytatta a derék mozgalmár. Nézzük csak!!!

 Először 15 évesen ünnepeltünk, addig csak mentünk, mentünk- versenyeztünk! Aztán rájöttünk van mit ünnepelni! 2012-be egyedi módon ünnepeltül a 15 évet, 15 túrával. Álljon itt egy korabeli szösszenet: „ 2012-ben 15 éves a Szigethalmi TE! Mikor 1997-ben megalakítottuk a „Szigetország” egyik legnagyobb létszámú és legaktívabb egyesületét, álmunkban sem gondoltuk, hogy a következő években mennyi szép élményt kapunk és adunk. A hazai futók és túrázók népes tábora többször találkozhatott velünk, mint lelkes aszfaltszaggatókkal, avartiprókkal, de nívós vagy (félve írom le, de igaz) kevésbé „jól sikerült” rendezvények szervezőivel. Úgy döntöttünk, hogy 2012-ben egy 15 rendezvényből álló sorozattal ünnepelünk. Mindez január 7-én kezdődik Visegrádon a Görgey Emléktúrával és december 31-én zárul a szokásos szilveszteri gátas- pezsgős-nassolós sétánkkal.” Bizony MI így „buliztunk!

2012-es csapatunk


  Aztán jött a 20. szülinap. Kint a parkerdőben! Így vetettünk számot akkor: „…Beléptünk a Magyar Sportturisztikai Szövetségbe és belevetettük magunkat a versenysportba. Egyre nőtt az ismertségünk, a tagságunk. Az önkormányzat és lelkes szponzorok segítségével megrendeztük első versenyeinket. Az 1996-os évben megrendezett teljesítménytúrázó bajnokságon például-ahogy erről a Nemzeti Sport 1997. április 4-i száma is beszámolt- a megszerezhető 6 bajnoki aranyéremből ötöt söpörtünk be. Így megérett a helyzet, hogy „legalizáljuk” az egyesületünket. 1997 végén tartottuk alakuló közgyűlésünket. Egyesületünk azóta hivatalosan is sportegyesület. Sportsikereinknek garmadájára lehetünk büszkék. Tucatnyi országos bajnoki címre, rengeteg kupára és éremre, melyek vitrineket töltenek meg. Lefutottuk a Bécs-Budapest, a Békéscsaba-Arad (ezt retúrba) és a Kassa-Miskolc távokat. Képviseltük tágabb és szűkebb hazánkat német, szerb, lengyel, osztrák és svéd versenyeken.

Söderhamn tájfutóverseny (Svédország)- indulnak a szigethalmiak
 

 Számos olyan tömegsportversenyt rendeztünk, mely az egész ország széles sportológárdáját megmozgatta. Mi rendeztünk olyan azóta is nosztalgiával emlegetett teljesítménytúrákat, mint az Árpád vezér 200, (Az ország első ilyen távú versenye volt.), de említhetném a Pro Patria, a Via Dolorosa vagy a 4x56 teljesítménytúrákat is. Jelzést festettünk, erdőt takarítottunk, óvtuk természeti értékeinket. Lelkes, vidám és összetartó csapatunk volt. Ahogy a jó bor-mikor érik- megváltoztatja a karakterét., a mi egyesületünk is változott. Az élsportot szép lassan felváltotta a tömegsport, a mindennapjainkban. Rájöttünk, arra, hogy milyen jó mások sikerének ünneplése. Látni azokat a mosolygós, fáradt, de elégedett arcokat, akiknek MI biztosítottuk a versenyzési lehetőséget. Jártuk az országot hóban, viharban, napsütésben. Jókedvtől hangos közösségünk bejárta már kies hazánk minden zegét-zugát. 

Emberkígyónk az erdőben...

Nagykorúak lettünk, ezért ideje, hogy újabb megújulás jöjjön.”

 Ez az egyesület 2022-ben 25 éves legális múlttal még létezik. Mit létezik? Virágzik, mint a tihanyi levendulás fénykorában. Megváltoztak a hangsúlyok. Kevesebb élsport, több tömegsport. A megalapításakor számunkra fontos alappillérek megmaradtak. Mik ezek? 

 1.Csapatszellem. Sándor Pál filmjében -A régi idők focijában- Minarik Ede, a mosodás (akit Garas Dezső alakított) zseniálisan kimondta az arany igazságot: Kell egy csapat!

Kvaterkázás a természet lágy ölén(25)

 A MI egyesületünk közösségét mindig az erős összetartozás jellemezte. Voltak közös értékek, melyek a sokszínű és sokféle ideológiai alapokon álló sporttársakat -és itt a társon van a hangsúly-összetartották. 

2. Patriotizmus. Nem olyan régen egy turisztikai országos verseny kapcsán-melyen tanítványaim közel 150 induló csapat közül 6. helyen végeztek- olvastam egy szép gondolatot: „Igyekezzünk Paradicsommá változtatni ezt az édes hazát, vagy ennek legalább ama kis darabját, amelyeket a gondviselés a kezeinkre bízott.” Mi sokat tettünk azért, hogy a MI szeretett kis városunknak jó hírét vigyük széles e világba. Könnyen megtehettük, hiszen erős hátországunk volt. Lelkes szigethalmiak százai és városunk önkormányzatának erős erkölcsi anyagi támogatása. Itt meg kell említenem Fáki lászlót, aki végig hitt bennünk, támogatott és megbízható partnerünk volt! 

Jelenet a 2014-es közgyűlésről!

3. A természet tisztelete. Ahogy a bölcs mondás szól: „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.” Ezzel MI tökéletesen tisztában vagyunk, járjuk Magyarország varázslatos zugait, felhívjuk a figyelmet rejtett és megőrzendő értékeire. Ha kell -és sajnos kell- teszünk is a környezetünk megőrzéséért.

Rácsodálkoztunk a természetre

 4. Egészségünk megóvása. A természet nevel minket, edzi nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is. Úgy lehetünk többek, ha amikor időnk van rá avartipróvá válunk. MI ennél is tovább jutottunk. Nemcsak magunkra gondolunk, hanem mások számára is lehetőséget adunk az egészséges életmód rendszeres gyakorlására. Buszos kirándulások, országos túraversenyek, mások nemes kezdeményezéseinek támogatása.

Rácsodálkoztunk a természetre

 "Ércnél maradandóbb" Horatius mondása fontos számunkra. Egyesületünk fennmaradása, prosperálása, a jövő biztosítása fontos feladatunk. 

Az ifjúság diadala 2015-ben

 Mikor készültem erre a számomra nagy ünnepre, átnéztem Szigethalom kitüntetettjeinek névsorát, egykori és mostani tagjai szép számmal szerepeltek rajta. Tudom, hogy ez az egész közösségünk érdeme. Mikor közülünk bárkit -hiszen bármelyikőtök megérdemli- megtalál egy kitüntető cím, ebben mindegyiketek lelkes és önzetlen munkája benne van. Kívánom, hogy 5 év múlva mindnyájatokkal egészségben találkozzak a 30 éves bulinkon! Addig is ne feledjétek: Kell egy csapat! Ez pedig a Szigethalmi TE legyen!   

                                                                                                                                         Nád Béla

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A "Sündörgök" sikere

Lillafüredi pillanatok!